Algemeen
Home
Links
Treintickets
Accommodaties
Geld en fooien
Geschiedenis
Het klimaat
Feestdagen
Winkelen
Transport
Reisinformatie
Bezienswaardigheden
Tijdsverschil
Reisadvies
Media
Filmpjes
Kaart
Actueel
Weer
Geld en fooien

 

Engelse Pond
Wie naar Engeland, en zeker naar Londen, gaat dient er rekening mee te houden dat Engeland geen gebruik maakt van de euro. U zult uw euro's dus moeten omwisselen in ponden (al aanvaarden heel wat zaken ook gewoon de euro). De sterke pond zorgt er eigenlijk reeds sinds jaar en dag voor dat Engeland een alles behalve goedkoop land is. Tel daarbij ook nog eens de populariteit van de hoofdstad op en u weet dat Londen een alles behalve goedkope stad is. Dit geldt overigens niet alleen voor het winkelen of om een lekker hapje te gaan eten, maar ook voor mensen die van plan zijn om bijvoorbeeld grond aan te kopen. De grondprijs ligt in Londen ongelofelijk hoog, zo hoog zelfs dat een klein kamertje van 8 vierkante meter al snel rond de 300 pond per maand kan kosten. Wie grond wil kopen in hartje Londen mag al snel denken aan bedragen van rond de 1000 euro per vierkante meter...

Fooien
In principe is het zo dat er op iedere rekening een fooi wordt bijgeteld van zo'n tien à vijftien procent. Is dit niet het geval, dan wordt er verwacht dat u zelf zo'n tien procent bovenop de rekening extra geeft als fooi. Dit geldt eigenlijk ook voor wanneer u een taxi heeft gevraagd. De bestuurder gaat er min of meer vanuit dat u hem of haar altijd een fooi geeft van zo'n 10 procent. Wanneer u een bar of pub bezoekt doet u er goed aan om de barman geen fooi te geven. Hij zal dit in de meeste gevallen namelijk als een belediging opnemen.

 

Amerikaanse gebruiken
Wanneer u een bezoek brengt aan Londen zult u merken dat er verschillende Amerikaanse gebruiken worden toegepast. Het is bijvoorbeeld heel normaal om een "refill" te krijgen wanneer u een grote frisdrank besteld. Het wordt aangeraden om een dergelijke refill niet te weigeren aangezien u er min of meer zelf om gevraagd heeft.

Gebruik van creditcards
Het spreekt voor zich dat er in Londen veelvuldig gebruik gemaakt wordt van creditcards. Toch doet u er goed aan om rekening te houden met een aantal zaken. Het is bijvoorbeeld zo dat creditcards dan wel in de meeste zaken aanvaardt mogen worden, bij bijvoorbeeld B&B-adressen of kleinere winkels is de kans groot dat u er niet mee kunt betalen. Verder geldt voor het betalen met creditcard veelal ook een minimumbedrag van 5 pond en hebben winkeliers het recht om iets meer voor hun producten, kledingstukken, etc. te vragen. Indien zij dit willen doen moeten ze de klant daar voor het afrekenen natuurlijk wel van op de hoogte brengen.

Banken
Wanneer u in Londen een bank nodig heeft dient u rekening te houden met de nogal specifieke openingsuren. Daar een bank bij ons steevast tot 17.00 uur open is, is dat in Londen niet het geval. Daar kunt u een beroep doen op een bank van 9.30 uur 's morgens tot 15.30 uur 's namiddag. In bepaalde gevallen kan het zijn dat de bank open is tot 16.30 uur, maar dat is echt meer uitzondering dan regel. Op zaterdag zijn de meeste banken gesloten, al willen vooral de grote namen nog wel eens klanten verwelkomen tot 13.00 uur. Op zon- en feestdagen blijven de bankdeuren gesloten.