Algemeen
Home
Links
Treintickets
Accommodaties
Geld en fooien
Geschiedenis
Het klimaat
Feestdagen
Winkelen
Transport
Reisinformatie
Bezienswaardigheden
Tijdsverschil
Reisadvies
Media
Filmpjes
Kaart
Actueel
Weer
Geschiedenis

 

Londen heeft doorheen de jaren een lange weg afgelegd om de staan waar het vandaag de dag staat. Anno 2011 is Londen één van de belangrijkste en meest toeristische steden ter wereld. Jaarlijks krijgt het een grote hoeveelheid toeristen op bezoek die het steeds naar hartelust verwelkomt. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Londen en haar directe omgeving kan hiervoor terecht in het Museum Of London. Het Museum neemt u terug mee in de tijd en laat u kennismaken met enkele sleutelmomenten in de Londense geschiedenis. Op deze pagina hebben we voor u in ieder geval reeds een aantal belangrijke gebeurtenissen opgesomd.

The Great Fire of London
We maken een sprong terug in de tijd, meer bepaald naar 1666. Mensen die bekend zijn met de geschiedenis van Londen weten dat in dit jaar "The Great Fire of London" de hele stad van de kaart heeft geveegd. Onderzoek heeft aangetoond dat de brand zou zijn ontstaan in Pudding Lane en vervolgens zou geëindigd zijn in Pie Corner. Alles bij elkaar gezien heeft de stad maar liefst twee dagen lang gebrand. Na afloop van de brand werd de schade opgemeten en moest worden vastgesteld dat zelfs St. Paul’s Cathedral volledig in de as was gelegd. De zware taak om de stad opnieuw op te bouwen werd toevertrouwd aan Christopher Wren die later begraven zou worden in St. Paul’s Cathedral.

Grootste stad ter wereld
We maken een sprong naar 1831. Londen is compleet heropgebouwd en door de jaren uitgegroeid tot een zeer welvarend handelscentrum. Hetzelfde jaar nog krijgt de stad de titel van "grootste stad van de wereld". Het had deze titel vooral te danken aan het uitgebreide spoornet, welke dus eveneens (of moeten we zeggen vooral?) gebruikt werd om handel te voeren. De populariteit van de stad had echter ook een belangrijk nadeel. Er kwam immers steeds meer verkeer waardoor het toenmalig bestuur besliste om het eerste metronetwerk ter wereld te bouwen.

 

Jack The Ripper
In de herfst van 1888 werd Londen opgeschrikt door een aantal gruwelijke moorden. In Whitechapel werden de zwaar verminkte lichamen van verschillende vermoorde prostituees teruggevonden. De politie zette een klopjacht in naar de dader, maar ze hebben deze helaas nooit kunnen vatten. De moordenaar kreeg de naam "Jack The Ripper" en noemde zichzelf ook zo in een brief die hij schreef naar de toenmalige ordediensten. Er heerst echter tot op de dag van vandaag een groot mysterie over het al dan niet "echt" zijn van de brief. Velen vermoeden immers dat een journalist de brief naar de politie heeft gestuurd en niet de echte moordenaar.

Tweede Wereldoorlog
Het spreekt voor zich dat ook Londen behoorlijk te lijden heeft gehad onder de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze gruwelijke oorlog vonden verschillende hevige bombardementen plaats op Londen. Alles samen zouden de bommen aan maar liefst 30.000 inwoners het leven hebben gekost. Daarnaast zouden complete huizenblokken platgegooid zijn wat de stad wederom in het hart trof. In de jaren '50 en '60 werd er wederom begonnen met de heropbouw van delen van de stad. De heropbouw gebeurde echter in verschillende stijlen en laten het nu net die stijlen zijn die vandaag de dag zo typerend zijn voor de Engelse hoofdstad.