Algemeen
Home
Links
Treintickets
Accommodaties
Geld en fooien
Geschiedenis
Het klimaat
Feestdagen
Winkelen
Transport
Reisinformatie
Bezienswaardigheden
Tijdsverschil
Reisadvies
Media
Filmpjes
Kaart
Actueel
Weer
Bezienswaardigheden

 

Londen heeft reizigers heel wat te bieden. Het uitmuntende aanbod aan bezienswaardigheden is steevast één van de belangrijkste redenen om de Engelse hoofdstad een bezoekje te brengen. Op deze pagina laten we u graag kennismaken met deze bezienswaardigheden en hebben we ze onderverdeeld in verschillende categorieën.

Algemeen:

Buckingham Palace
Buckingham Palace is meer dan waarschijnlijk één van de bekendste bezienswaardigheden van Londen. Een bezoek aan de Engelse hoofdstad is eigenlijk niet compleet zonder Buckingham Palace gezien te hebben. Buckingham Palace is de officiële verblijfplaats van de "Queen of England" en staat ook vooral bekend omwille van de wissel van de wacht die eveneens door toeristen gewoon bijgewoond kan worden. Het ritueel vindt niet dagelijks plaats (enig onderzoek is dus aangeraden) om 11 uur 's morgens en duurt ongeveer een half uurtje. Voor veel toeristen is het een prima manier om de middag in te zetten. Na de wissel van de wacht kunt u in de buurt een lekker hapje eten waarna u nog een volledige namiddag heeft om de rest van Londen te ontdekken.... Of althans een stukje daarvan!

Dickens House
Wanneer je niet stil zou blijven staan bij de geschiedenis achter het huis loop je er waarschijnlijk gewoon voorbij. Toch is het Dickens House een huis dat wereldberoemd is als woonplaats van de bekende schrijver Charles Dickens. Hij woonde in het huis van 1837 tot 1839 samen met zijn vrouw en kind. Dickens heeft amper twee jaar in het huis gewoond, maar alle andere woningen werden afgebroken. In 1925 opende in dit huis het Dickens Museum waar u uitgebreid kennis kunt maken met de meest complete verzameling boeken van deze schrijver ter wereld.

Kensington Palace
Het Kensington Palace is voor veel bezoekers van Londen een niet te missen bezienswaardigheid. Zeker voor wie interesse heeft in de Engelse Koninklijke familie is een bezoekje aan Kensington Palace werkelijk een zeer bijzondere belevenis. U kunt er immers kennismaken met de "State Apartments" en bezoekt daarmee de kamer waar Queen Mary in 1694 haar laatste adem uitblies. Het is trouwens dankzij Queen Mary dat we deze bijzondere plaats vandaag de dag kunnen bezoeken, want het was zij die het paleis voor haar 80ste verjaardag besloot open te stellen voor het publiek.

London Dungeon
De London Dungeon is een fantastische manier om in de geschiedenis van de grootstad te duiken. De London Dungeon brengt meer dan 2000 jaar aan geschiedenis terug helemaal tot leven. U maakt tijdens uw verblijf in de dungeon kennis met niemand minder dan Jack The Ripper, maar verder ziet u ook de guillotine in actie en kunt u zich proberen voor te stellen hoe het er in de tijd van de pestepidemie in Londen aan toeging. Hoewel de London Dungeon absoluut een aanrader is om te bezoeken tijdens uw verblijf in Londen wordt het aangeraden om dit niet met kleine kinderen te doen. Verschillende zaken worden zo levensecht en gruwelijk uitgebeeld dat ze niet meteen voor de jongsten onder ons geschikt zijn.

London Eye
Hoewel Het London Eye lange tijd niet tot één van de klassieke bezienswaardigheden van Londen behoorde is het dat vandaag de dag zeker wel. Een ritje in het London Eye zorgt er in ieder geval voor dat u Londen eens op een compleet andere manier leert kennen, namelijk van bovenaf! Op een hoogte van maar liefst 135 meter tuur je uit over de Engelse hoofdstad waarbij je bij helder weer zomaar het Windsor Castle kunt aanschouwen! Het London Eye maakt gebruikt van capsules die geschikt zijn voor 25 mensen.

London Zoo
De London Zoo opende zijn deuren in 1828 en is vandaag één van de belangrijkste dierentuinen ter wereld. De London Zoo wordt herkent als de oudste wetenschappelijke dierentuin ter wereld en heeft doorheen de geschiedenis vaak de toon gezet voor grote en vooral vernieuwende toepassingen. De London Zoo was bijvoorbeeld de eerste dierentuin die over een reptielenhuis beschikte, maar ook de eerste zogenaamde kinderzoo werd hier geopend. Dierenliefhebbers zullen in London Zoo met een keuze uit maar liefst 700 verschillende dieren zeker en vast aan hun trekken komen.

Millennium Bridge
De Millennium Bridge is één van de mindere "bezienswaardigheden" van Londen, maar toch gaat er een behoorlijke geschiedenis schuil achter dit bouwwerk. Het was bijvoorbeeld de eerste nieuwe brug over de Thames na de Tower Bridge. Heel wat mensen die over de Millennium Bridge lopen hebben in het verleden aangegeven lichte trillingen te voelen. De Millennium Bridge is zo ontworpen dat u vanaf de brug een goed uitzicht heeft op St. Paul’s Cathedral.

Palace of Westminster
Het Palace of Westminster mag dan wel bekend zijn, op vlak van bezienswaardigheid moet het verschillende andere bouwwerken laten voorgaan. Het Palace of Westminster zelf is zelfs nog niet eens zo bekend, het is immers niets anders dan de plaats waar het Britse parlement haar vergaderingen houdt. Het is vooral de klok die haar hangt, namelijk de Big Ben die er voor zorgt dat heel wat reizigers jaarlijks deze plaats bezoeken. Wie het Palace of Westminster voor de eerste keer bezoekt of ziet staan zal in ieder geval onder de indruk zijn van zijn ruime omvang. Het Palace of Westminster telt dan ook 1000 kamers, 100 trappenhallen en maar liefst meer dan 3 kilomer aan gangen.

Royal Botanic Gardens
Niet voor iedereen even interessant, maar toch zeker een bezoekje waard zijn de zogenaamde Royal Botanic Gardens. De Royal Botanic Gardens werden aangelegd door de prinses Augusta van Saksen-Gotha en zijn gelegen op een stuk grond van zomaar even 120 hectare.

St. James’s Palace
Het St. James’s Palace is één van de oudste paleizen die in Londen terug te vinden zijn en dat op zich maakt het reeds een bezoekje waard. Aan de andere kant blijft er van het originele paleis dat werd gebouwd door Hendrik VIII niet veel meer over. Sterker nog, alleen de toegangspoort is nog te bezichtigen. St. James’s Palace grenst aan het St. James's Park en kan dan ook perfect gecombineerd worden.

St. Paul's Cathedral
Er gaat een zeer indrukwekkende geschiedenis schuil achter St. Paul's Cathedral die voor het eerst werd opgebouwd in 649. Helaas ging de oorspronkelijke kathedraal op in de vlammen van de Great Fire in 1666. Het was de bekende architect Christopher Wren die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de huidige prachtige kathedraal die werd ingehuldigd in 1710. St. Paul's Cathedral is gelegen op het hoogste punt van London City en vormt één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen. In de geschiedenis hebben verschillende belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden op deze locatie waaronder de begrafenissen van Lord Nelson en Winston Churchill, maar ook het huwelijk van Charles met Diana werd op deze locatie gehouden. Hoe dan ook is St. Paul's Cathedral een niet te missen bezienswaardigheid voor iedereen die een bezoek brengt aan Londen.

Tower Bridge
De Tower Bridge is zonder enige twijfel de bekendste brug van Londen. De Tower Bridge werd in 1894 volledig afgewerkt en is terug te vinden naast de Tower of London waar het natuurlijk eveneens zijn naam en bekendheid aan te danken heeft. Wanneer u foto's van Londen ziet verschijnen die u een idee moeten geven van de bezienswaardigheden in de stad, dan zult u merken dat de Tower Bridge zelden of nooit op dergelijke foto's ontbreekt. Hoewel u op het eerste zicht misschien niet meteen zou zeggen is het mogelijk om de middelste delen van de brug in amper 1 minuut tijd te openen voor de scheepvaart! Vandaag de dag wordt de brug elektronisch geopend wat er voor zorgt dat de oorspronkelijke aandrijving door middel van stoommachines nu te bezoeken is door toeristen. Eén ding staat vast, ook de Tower Bridge mag op geen enkel verlanglijstje ontbreken!

Tower of London
Het was niemand minder dan Willem de Veroveraar die er in 1078 voor heeft gekozen om de Tower of London op te laten richten. De Tower of London of heeft er een bewogen geschiedenis opzitten en kende verschillende functies. In het verleden heeft de locatie dienst gedaan als staatsgevangenis, koninklijk paleis, fort en museum. Verder was er eveneens op een zeker ogenblik een garnizoen en een arsenaal terug te vinden. De Tower of London is vandaag de dag een populaire bezienswaardigheid die iedere toerist in Londen zeker eens bezocht moet hebben.

Millennium Dome (The O2)
De Millennium Dome is een gigantische evenementenhal die werd gebouwd ter ere van het derde millenium. Het Millennium Dome vormt vandaag de dag een leuk herkenningspunt in het landschap van Londen en is leuk om een bezoekje aan te brengen, maar niet meer dan dat. De naam van de Millennium Dome werd overigens inmiddels reeds aangepast naar "The O2".

Westminster Abbey
Westminster Abbey was (zoals de naam reeds doet vermoeden) oorspronkelijk een abdij die origineel werd gebouwd door de Benedictijnermonniken. Het bouwwerk werd ingewijd in 1065 en heeft er een zeer boeiende geschiedenis opzitten. Westminster Abbey is immers de plaats waar reeds heel wat begrafenissen, maar ook belangrijke kroningen hebben plaatsgevonden. Isaac Newton is bijvoorbeeld slechts één belangrijke naam die op deze plaats werd begraven. Hoe dan ook behoort Westminster Abbey zonder enige twijfel tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen.

Westminster Cathedral
Westminster Cathedral is één van de minder bekende, maar daarom niet minder belangrijke kathedralen die in Londen terug te vinden zijn. Westminster Cathedral is wel de jongste kathedraal van de stad en daarmee meteen ook de hoofdzetel van de rooms-katholieke gemeenschap in Engeland. Hoewel dit op zich voor u misschien geen reden is om deze locatie te bezoeken is het uitzicht dat u krijgt wanneer u de lift naar de top neemt dat zeker en vast wel. Bij helder weer levert dit ongetwijfeld prachtige foto's op van de Engelse hoofdstad.

Windsor Castle
Last but not least is er natuurlijk ook nog Windsor Castle. Windsor Castle is een beetje een buitenbeentje op vlak van bezienswaardigheden. Windsor Castle is in tegenstelling tot vele andere oude kastelen niet omgebouwd tot museum. Deze keuze heeft er voor gezorgd dat het bouwwerk z'n originele uitstraling heeft weten te behouden. Windsor Castle wordt reeds meer dan 900 jaar bewoond en wordt aanzien als één van de meest geliefde verblijfplaatsen van de Britse koninklijke familie... naast Buckingham Palace natuurlijk.


Buurten:

Camden Town
Camden Town is waarschijnlijk de hipste buurt van Londen die meteen ook bulkt van de jongeren. In Camden Town zijn verschillende winkeltjes terug te vinden en ook een tatoegage of piercing laten zetten is hier geen enkel probleem. Camden Town is daarnaast ook één van de belangrijkste uitgangsbuurten van Londen. Grote discotheken zal je hier niet aantreffen, maar wel tientallen bars en pubs waar het 's avonds heerlijk vertoeven is. Hoe dan ook is Camden Town vooral een plaats waar jongeren zich thuis zullen voelen. Niet voor niets kiezen de meeste jongeren er voor om hun hotel in Londen dicht bij Camden Town te nemen.

Covent Garden
Covent Garden is een buurt die u bij een eerste bezoek aan Londen waarschijnlijk zult overslaan. Aan de ene kant kunnen we dit best begrijpen, maar aan de andere kant is het jammer omdat Covent Garden bezoekers toch best wel wat te bieden heeft. Covent Garden staat bekend omwille van z'n winkel- en entertainmentmogelijkheden en dan in het bijzonder omwille van z'n historische markt die jaarlijks tot meer dan 30 miljoen bezoekers over de vloer krijgt. Op het Piazza zijn doorgaans verschillende artiesten terug te vinden. Dit is meteen ook het drukste deel van Covent Garden.

Little Venice
Wanneer u voor de eerste keer naar Londen komt zult u meteen merken dat dit een bruisende stad is. Het leven verloopt er behoorlijk hectisch en dan kan een mens al eens nood hebben aan een rustig momentje. Dat rustig momentje wordt u geboden in Little Venice, een buurt in het noordwesten van Londen die gelegen is aan het begin van Regent's Canal. Het is mogelijk om Little Venice te voet, maar ook met bootjes te verkennen. Vanaf de zogenaamde brug van Edgeware Road heeft u een werkelijk subliem uitzicht over Little Venice.

Notting Hill
Wie Notting Hill zegt denkt natuurlijk in eerste instantie aan de gelijknamige film met Hugh Grant & Julia Roberts uit 1999. Daarnaast staat Notting Hill eveneens terecht bekend als één van de rijkste (en daarmee ook duurste) wijken van Londen. Ieder jaar vind er het Notting Hill Carnival plaats wat meteen ook het tweede grootste straatcarnaval ter wereld is. Een bezoekje aan Notting Hill brengt u als het toerist het best op zondag wanneer er de bekende Portobello Street Market wordt gehouden. Volgens velen is deze markt meteen ook de populairste van heel Londen.


Musea:

British Museum
Het British Museum is waarschijnlijk één van de belangrijkste, zoniet "het" belangrijkste museum van Londen, maar toch kunt u deze als toerist gewoon gratis bezoeken. In het museum is ook de British Library ondergebracht. De zogenaamde Reading Room is een ronduit schitterende zaal die u de eerste momenten met verstomming zal slaan. Het British Museum is zeer groot. De volledige collectie is verspreid over drie verdiepingen waardoor het aan te raden is om een plannetje te kopen aan de balie. Bekende stukken van het museum zijn onder andere verschillende mumies, een standbeeld dat afkomstig is van Paaseiland en de steen van Rosetta die tot de ontcijfering heeft geleid van de Egyptische hiërogliefen.

Imperial War Museum
Het Imperial War Museum is een museum die zijn bezoekers kennis laat maken met de oorlogen van de 20ste en 21ste eeuw. In het Imperial War Museum vindt u als bezoeker naast de vaste collectie ook verschillende tentoonstellingen. De voorstelling over de Holocaust wordt er permanent gehouden en biedt een interessante aanvulling op verschillende documenten die in het museum terug te vinden zijn. Ook het omstreden politieke testament van Hitler is in dit museum, meer bepaald in de "Document Room" terug te vinden.

Museum of London
Het Museum of London is "het" museum voor iedereen die uitgebreid kennis wil maken met de geschiedenis van de Engelse hoofdstad. Het zijn vooral archeologische stukken die een grote meerwaarde geven aan het museum. Vooral de Romeinse afdeling (welke zich op de eerste verdieping bevindt) is absoluut het bekijken waard.

Madame Tussauds
Geen Londen zonder Madame Tussauds! Wat ooit begon als een zeer eenvoudig museum met wassenbeelden is vandaag de dag uitgegroeid tot een interactieve ontdekkingsreis voor jong en oud. Tegenwoordig heeft u Londen niet gezien wanneer u geen bezoek heeft gebracht aan Madame Tussauds. Zeker en vast een aanrader dus.

Natural History Museum
Het Natural History Museum is niet alleen prachtig gebouw (ook bijzonder fotogeniek), maar daarnaast herbergt het ook een prachtige collectie van in totaal ettelijke duizenden dieren, planten en mineralen. Uit de laatste cijfers van het museum blijkt dat er zomaar even 70 miljoen specima terug te vinden zijn. De permanente voorstelling die er gehouden wordt over dinosaurussen is over de hele wereld bekend.

National Portrait Gallery
Misschien iets minder interessant voor de gemiddelde toerist, maar wie van portretten of de Engelse geschiedenis houdt kan een bezoekje aan het National Portrait Gallery zeker interessant zijn. In het National Portrait Gallery zijn portretten terug te vinden van verschillende Engelse politici, maar ook van filosofen, schilders, etc.

Science Museum
Het Science Museum is eigenlijk geen echt museum. Velen die het museum bezoeken vinden het meer een soort van interactief spel waar je kennis over allerhande wetenschappen aanzienlijk wordt bijgeschaafd. Het museum bestaat in totaal uit 40 zalen waarbij iedere zaal zich richt op een specifiek thema. Dit museum is zeer leuk om te doen met kinderen, maar ook volwassenen zullen er zonder twijfel iets van opsteken...


Parken:

Greenwich Park
Misschien niet de grootste, maar wel de oudste en zeker ook het bekenste park van Londen is Greenwich Park. Het park werd in 1433 aangelegd en huisvest één van de belangrijkste trekpleisters van Londen en omgeving, namelijk het "Royal Observatory". Dit museum werd gebouwd pal op de nulmeridiaan. Heel wat toeristen hebben er de voorbije jaren een foto genomen met hun ene baan op het oostelijk en hun andere baan op het westelijk halfrond. Het museum is zeker en vast een bezoekje waard voor iedereen die wil weten welke geschiedenis er schuilgaat achter de nulmeridiaan. Een afgesloten stukje van Greenwich Park wordt speciaal voorbehouden voor mensen die wel kunnen genieten van een lekkere, ontspannende picknick. In alle rust kan je hier van de natuur genieten en dat op slechts enkele minuten van de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen.

Hyde Park
Hyde Park, welke eigendom is van de Britse koninklijke familie, is één van de grootste parken van Londen. Het park kent een oppervlakte van zomaar even 140 hectare en biedt voor iedereen wat wils. Hyde Park is bekend omwille van z'n veelzijdige recreatieve mogelijkheden. U kunt er immers iet gewoon wandelen, maar ook paardrijden, zwemmen, er zijn speeltuinen voorzien voor kinderen, etc. In Hyde Park is eveneens een fontein terug te vinden die geldt als herdekingsteken voor de in 1997 overleden prinses Diana. Ook de Holocaust Memorial en de Hudson Memorial zijn in Hyde Park terug te vinden. Hyde Park zal bij velen eveneens een belletje doen rinkelen omwille van de eerste Wereldtentoonstelling die er plaatsvond in 1851.

Kensington Gardens
Kensington Gardens paalt aan Hyde Park en wordt er dan ook relatief vaak mee verward. Het was Koning Willem III die er voor heeft gezorgd dat een stukje van Hyde Park werd afgezonderd. Hij kocht het stukje park immers om er te kunnen genieten van de zuivere lucht. U kunt het waarschijnlijk wel al raden, het stukje park dat Willem III kochtte kreeg de naam Kensington Gardens. In het westen van het park is ook het bekende Kensington Palace terug te vinden. De Royalty fans zullen hier in ieder geval hun hartje zeker en vast kunnen ophalen.

Regent's Park
Regent's Park werd aangelegd in 1811, beschikt over een oppervlakte van 166 hectare en behoort tot de acht koninklijke parken van Londen. In het park zelf valt vrij veel te beleven. Een leuke wandeling is natuurlijk al een mooi tijdverdrijf, maar er is meer. Wat denkt u bijvoorbeeld van een bezoekje aan de prachtige rozentuin of misschien wilt u wel gewoon even lekker vakker op de vijver van het park? Primrose Hill ligt om de hoek en biedt u een fantastisch uitzicht op het park.


Extra:

Gherkin
Eigenlijk is Gherkin geen echte bezienswaardigheid. Het kantoorgebouw heeft echter een opmerkelijke vorm die zo typerend is voor de skyline van Londen. Doorheen de jaren hebben heel wat toeristen van het prachtige bouwwerk een foto genomen zodat het stiekem toch een beetje is uitgegroeid tot een symbool van Londen.

Stamford Bridge
Chelsea is één van de beste voetbalploegen van Engeland en heeft zijn thuisbasis in Stamford Bridge. Stamford Bridge opende zijn deuren in 1877, maar werd in eerste instantie vooral gebruikt voor atletiekwedstrijden. Het was pas in 1904 dat er uiteindelijk werd beslist om er voetbalwedstrijden te organiseren. Oorspronkelijk werd het stadion aangeboden aan de plaatselijke voetbalploeg Fullham F.C. Deze moest er echter niets van weten waarna de voetbaltempel aan Chelsea werd toegewezen.

Wembley Stadium
Het Wembley Stadium is de thuishaven van de Engelse nationale ploeg en meteen ook het grootste stadion van Europa. Wembley telt maar liefst 90.000 zitplaatsen en beschikt over een uitschuifbaar dak van zomaar even 7000 ton. Het stadion opende zijn deuren in 1923, maar sindsdien is er veel veranderd. Tussen 2000 en 2007 werden werken aan het stadion uitgevoerd die samen goed waren voor een kostenplaatje van zo'n slordige 1 miljard euro.


Bezienswaardigheden in de buurt:

Oxford
Wie een tijdje in Londen vertoeft kan er natuurlijk eveneens voor kiezen om de directe nabijheid van de stad met een bezoekje te vereren. Hoewel directe nabijheid... Op zo'n 80 kilometer (ongeveer een uur rijden) van Londen bevindt zich Oxford, de plaats die wereldwijd bekendheid wist te verwerven door z'n uitmuntende universiteit. Het probleem is dat mensen veelal denken dat de universiteit meteen het belangrijkste gegeven is in deze stad, maar niets is minder waar. Oxford vormt zoveel meer dan een daguitstap naar een bekende universiteit. In Oxford zijn bijvoorbeeld verschillende interessante musea terug te vinden, maar verder is ook de University Church of St. Mary the Virgin bijvoorbeeld meer dan een bezoekje waard. Jongeren die Oxford bezoeken zullen het leuk vinden om te weten dat de vele traditionele "student pubs" doorgaans heel druk bezocht worden waarbij vooral de Bear Inn en de Turf Tavern zeker en vast warme aanraders zijn.